19.3.2008

Sukkajuttuja / About socks (in Finnish)

Waving Lace Socks kirjasta Favorite Socks on yksi lempparimalleistani

This text is about socks and sock knitting, this time only in Finnish, sorry!

Tällä kertaa teen poikkeuksen, ja vastaan haasteeseen, oli tämä sen verran mielenkiintoinen ja minullekin läheinen aihe:

Neulontai pyytää bloggaamaan sukkien neulomisesta... No muutkin ovat huomanneet, että minulle on iskenyt jokin sukkakuume, joten minäpä vastaan myös.


Minut saa useimmiten tarttumaan puikkoihin ihana uusi malli...tai lanka. Tai ihanat uudet puikot! Aina on jotkut sukat tekeillä, välillä useammatkin.

Minulla on jemmassa sukkia, joita annan lahjaksi, mutta useimmat päätyvät samantien käyttöön.

Mieluiten teen sukkia, joissa on jokin "juju", yleensä kiva mallineule. Joskus myös langan raidoitus antaa kimmokkeen sukkien aloittamiseen.

Eniten pidän ohuesta, tiukkakierteisestä sukkalangasta, joka juoksee mukavasti sormien välissä ja tuntuu sileältä ja helpolta neuloa. Yksiväriset, liuku- tai pätkävärjätyt ovat suosikkejani. Kirjoneulesukkia ja raidallisia monesta väristä en tykkää tehdä, hermostun moneen kerään jotka sotkeutuvat toisiinsa.

Silloin tällöin (eli aika usein) poden toisen sukan syndroomaa, en aina haluaisi tehdä toista samanlaista perään. Sanovat että auttaa, jos tekee yhtäaikaa kahta pyöröpuikolla, mutta en pidä siinäkään lankojen sotkeutumisesta. Joskus teen kahta yhtäaikaa sukkapuikoilla, mutta yleensä vain sinnittelen ja teen sen toisenkin sitten lopulta.

Perussukat teen ihan omasta päästä, silmukkamäärät tulee suunnilleen samat joka kerta, kun harvoin teen muun paksuisesta kuin 2-3 mm puikoille soveltuvasta langasta. Tykkään myös kokeilla uusia malleja, niitä teen aina kun kivan löydän, useimmiten Raverlysta tai kirjoista.

Aloitan useimmiten varresta, olen kokeillut muutaman kerran aloitusta varpaista, mutta se ei ole oikein minun juttu. Kantapään teen nykyään melkein aina ranskalaisen, joskus myös tiimalasikantapään. Ranskalainen vain istuu niin hyvin, ja kun sen olen oppinut ulkoa, se on helppo ja mukava tehdä.

Kärkikavennuksen teen lähes aina nauhakavennuksena, se on niin siisti eikä paina varpaita.

Sukkaniksi? No, kun nostan silmukat kantalapun reunasta, nostan ne aina kiertäen ja nostan siinä varren ja kantalapun "liitoskohdassa", kiilakavennusten alussa aina yhden ylimääräisen silmukan, jonka kavennan pois seuraavalla kerroksella. Ei jää reikiä!!!

Edit: kai minulla on sitten jonkin sortin krooninen sukkakuume...laskin että viime vuonna tein 37 paria, tänä vuonna tähän mennessä olen tehnyt 14 paria sukkia... ja monen monta mallia odottaa tekemistä!4 kommenttia:

Enkeli kirjoitti...

Määkin teen ton välisilmukan oton aina, inhosin sitä kun siihen jäi se reikä.. On taas kivoi juttuloi täällä :)
Otan puikot mukaan jos satun Kokkolaan neuletapaamisen aikaan ;)
Taidetaan johkii rakoon sinne suuntaa, ainakii varmaan viimeistään kesällä..

p.s. tulikoha tää ny kahteen kertaan ?

Lankakomero kirjoitti...

Mullakin ihan sama niksi käytössä sukanteossa kuin sinulla.

Satu H kirjoitti...

sukkailijalle sopiva haaste todellakin. :) kivat unisukat tuossa edellisessä postauksessa. mulla ei tunnu etenevän ne fable-sukat sitten millään, en tiiä mikä siinä on, liian ohut lanka meikäläiselle varmaan.. pakko silti yrittää tikuttaa ne tän kuun loppuun mennessä että ehtivät spectrumiin. :)

Tiinuli kirjoitti...

Hienot sukat taas kerran,, minullakin on nuo tehtävien loputtomalla listalla =)